Hoe zorg je ervoor dat je je doel(en) behaalt?

Lees de blog van CrossFit Purmerend Coach Kay voor Orangefit over hoe je ervoor zorgt dat jij jouw doelen behaalt.

Succes en prestaties gaan hand in hand met het bepalen van doelen. Het bepalen van doelen is een voorwaarde voor het leveren van prestaties. Zijn deze niet gesteld, dan blijven resultaten vaak achter. Met het stellen van doelen creëer je houvast en heb je controle. Ben je niet afhankelijk van het toeval. Je laat tenslotte je inkomen ook niet afhangen van een prijs die je misschien gaat winnen in een loterij. Het stellen van doelen zorgt ervoor dat je controle krijgt over een ogenschijnlijk onoverzichtelijke situatie. Je hebt overzicht. En met dit overzicht krijg je inzicht. Inzicht in de stappen die je moet zetten om door jou gewenste prestaties te kunnen leveren.

Kay Ziesemer - Hoe behaal je je doel

Hoe stel je een doel?

Maar hoe doe je dit nu precies, het stellen van doelen? Het eerste wat je je moet afvragen, is hoe snel je je doel wilt bereiken. Wordt het een doel voor 3 maanden, een doel voor 1 jaar of misschien zelfs voor 5 jaar? Er is geen goed of fout. Wat wel belangrijk is, is dat je goed hebt nagedacht over de vraag wat je precies wilt bereiken. Anders loop je het risico dat je resultaten tegenvallen, je teleurgesteld raakt en je uiteindelijk je motivatie verliest.

Bepaal jouw droomdoel

Mijn advies is daarom altijd te beginnen met het ontwikkelen van een droomdoel. Een ultiem verlangen voor de langere termijn. Stel dat je over 5 jaar fitter wilt zijn dan dat je ooit bent geweest. Een ambitieus, maar ook een vaag doel. Want wat is precies ‘fitter zijn dan dat je ooit bent geweest’ en hoe meet je zoiets? Toch kan het belangrijk zijn om een dergelijk droomdoel vast te stellen. Want vanuit deze positie kun je terugwerken naar steeds kleinere, meer concrete en goed meetbare doelen. Zo zou een tussenliggend doel je deelname aan de Strongman Obstacle Run in 2017 kunnen zijn. En om dit te concretiseren, koop je in september alvast je deelnamebewijs.

Schrijf je tussendoelen op

Een volgende fase is het opschrijven van alle tussenstappen die je gaat zetten om je kleinere, je grotere en uiteindelijk om je droomdoel te behalen. Een zogenaamd ‘doelen stappenplan’. Eén van mijn oude coaches vertelde me altijd dat je voor een wedstrijd alleen zenuwen moet hebben als je niet voorbereid bent. Als je je goed hebt voorbereid en er alles aan hebt gedaan om je doel te bereiken, is er geen enkele reden voor jou om zenuwachtig te zijn. Op deze wijze zal je ook naar je ‘doelen stappenplan’ moeten kijken. Is je doel om in 3 maanden tijd een persoonlijk record neer te zetten, dan zal je minimaal een paar keer per week hieraan moeten werken. Zet op papier hoe je dit gaat doen. Welke dagen je wilt gaan trainen, welk trainingsschema je gaat gebruiken en met wie je dit eventueel wilt gaan oppakken. Je zult zien, dat je controle gaat krijgen over je inspanningen, je prestaties en de doelen die je jezelf hebt gesteld. En volg je je stappenplan, dan zul je zien dat de resultaten gaan volgen. Hier hoef je niet zenuwachtig van te worden.

Wees voorbereid op mogelijke tegenslagen

Focussen op waar je naartoe wilt is niet genoeg. Vraag jezelf ook af of je voorbereid bent op eventuele tegenslagen. Dus wat ga je doen als je op je trainingsdag onverwacht moet overwerken, je vriend of vriendin met grote zak chips aankomt terwijl jij bezig bent met afvallen of, erger nog, wat als je een blessure krijgt? Het klinkt misschien wat overdreven. Maar het helpt als je vooraf nadenkt over mogelijke ongemakken die je doel in de weg kunnen gaan staan. Zorg dat je voor je zelf een plan hebt hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Bespreek desnoods met anderen hoe zij dit zouden doen. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat je controle houdt. Controle over je inspanningen, je resultaten en je doelen. Zo zal je bij een blessure je droomdoel niet meteen als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Maar heb je een concreet plan klaar liggen en weet je meteen welke acties je moet ondernemen. Zoals de fysiotherapeut opzoeken die je tijdens het opstellen van je ‘doelen stappenplan’ al gevonden had of ga je meer focus leggen op krachttraining of cardio (afhankelijk van de blessure). Want daar had je al over nagedacht bij het bedenken van mogelijke tegenslagen. ‘Prepare for the unknown and unknowable’; voor de CrossFitters onder ons geen onbekende kreet.

Veel succes!

Kijk ook eens op de website van Orangefit.

kay-ziesemer-sport-psycholoog

Hoe blijf je gemotiveerd?

Lees de eerste blog van CrossFit Purmerend Coach Kay voor Orangefit over motivatie en hoe je motivatie kan behouden!

Motivatie

Motivatie. Wat is dat? Voor velen is het een bekend maar ook een vaag begrip. Het is ‘iets’ wat aanzet tot gedrag. Maar wat is dat ‘iets’ precies? Waardoor wordt bijvoorbeeld jouw gedrag getriggerd? Is dit omdat je zelf iets erg graag wilt of doe je het stiekem toch een beetje voor een ander?

Motivatie valt te onderscheiden in 2 categorieën. Intrinsieke motivatie: gecontroleerd vanuit jezelf. En extrinsieke motivatie: gecontroleerd door factoren buiten jezelf. Of jij vooral intrinsiek gemotiveerd bent of misschien juist wat meer extrinsiek, hangt grotendeels af van een 3-tal factoren: competentie, autonomie en sociale verbondenheid. Als je deze factoren bij jezelf goed weet te herkenen, dan leer je controle te krijgen over jouw eigen motivatie. En dat is wel zo lekker.

motivatie-cfp-orangefit

Competentie

Bij competentie is het belangrijk dat jouw gedrag je de mogelijkheid geeft om te laten zien dat je ergens goed of misschien zelfs wel heel erg goed in bent. Je kunt dan ‘mastery’ vertonen. Als beginnend sporter kun je hier nog wel eens tegen aanlopen. Bijvoorbeeld in de sportschool. Je weet dan eigenlijk nog niet zo goed welke oefeningen je moet doen. Of je vindt het nog lastig om ze juist uit te voeren. Je motivatie om te sporten kan dan, door een gebrek aan competentie, zomaar verdwijnen.

Autonomie

In het geval van autonomie is het belangrijk dat het gedrag dat je wilt vertonen ook echt bij jou vandaan komt. En niet omdat je vindt dat je het moet doen voor een ander. Heb je bijvoorbeeld moeite om nee te zeggen tegen een drankje tijdens het uitgaan, omdat je vindt dat jij de ‘partyanimal’ van de groep moet zijn, dan wordt het tijd om te realiseren dat je waarschijnlijk ook andere doelen hebt. Gezondheidsdoelen misschien. En ook deze doelen bepalen wie jij als individu bent. Besef goed het belang van je eigen doelen en ga niet alleen voor de doelen die anderen je aanraden. Zo kan je je eigen beslissingen gebruiken om je optimaal te motiveren, waardoor je in staat bent top resultaten te behalen.

Sociale Verbondenheid

De laatste factor die bepalend is voor onze motivatie is sociale verbondenheid. Sociale verbondenheid heeft een grote invloed op ons gedrag. Mensen hebben namelijk een sterke behoefte aan sociale interactie. Juist dat is een belangrijke reden waarom bijvoorbeeld CrossFit één van de meest opkomende sporten is en mensen hier extreem gemotiveerd zijn. De groepssfeer en de sociale verbondenheid die men bij CrossFit ervaart is bijzonder groot. Dit zorgt er voor dat iedereen extra gemotiveerd is om tot het uiterste te gaan, ondanks de vermoeidheid of de eventuele tegenslagen. Daarom is het trainen met een maatje of het trainen in groepsverband (bijv. bootcamp) voor de meesten van ons zo stimulerend en motiverend.

Conclusie

Competentie, autonomie en sociale verbondenheid zijn uiteraard niet allesbepalend bij de vraag of je al dan niet gemotiveerd bent. Zo simpel is het niet. Maar deze 3 factoren bepalen wel de intensiteit van je motivatie: stop je al na 1 tegenslag of is hier toch echt meer voor nodig? Heeft iemand bijvoorbeeld veel kennis van een bepaalde sport, beoefent hij deze graag met anderen en beschouwt hij deze sport echt als iets van hem, dan zal er zeer waarschijnlijk geen gebrek aan motivatie zijn. Maar valt 1 van deze factoren weg, bijvoorbeeld door een verhuizing waardoor je je vaste trainingspartner mist, dan kan je motivatie zomaar achteruit gaan.

Uiteindelijk ervaart iedereen schommelingen in motivatie. Dit kan komen door invloeden van anderen in je omgeving, kleine of grote tegenslagen of juist door ervaringen waar je extra gemotiveerd van bent geraakt. Misschien wel het lezen van dit artikel. Het belangrijkste is om te realiseren dat niemand een gebrek aan motivatie heeft. Ook jij niet. Enkel de intensiteit ervan verschilt. Degene die hier de meeste invloed op kan uitoefenen, dat ben jij uiteraard zelf. Hoe? Door inzicht te krijgen in je competenties, autonomie en sociale verbondenheid!

Veel succes met je motivatie en het realiseren van je doelen!

Kijk ook eens op de website van Orangefit.

kay-ziesemer-sport-psycholoog